• Natuursteen op maat
  • a-kwaliteit
  • service aan huis
  • 500m2 showroom
  • persoonlijk aanspreekpunt
  • Natuursteen op maat
  • a-kwaliteit
  • service aan huis
  • 500m2 showroom
  • persoonlijk aanspreekpunt

Advies ver-bewerking

Adviezen voor ver- bewerking natuursteen

Tips vóór het ver- bewerken:

✓ Het is raadzaam om de door ons geleverde partij natuursteen onmiddellijk na levering op de bouwplaats binnen te zetten of op zijn minst te beschermen tegen regen, wind en eventuele vorst.

✓ Controleer voor het leggen de tegels op beschadigingen en gebruik eventueel beschadigde tegels voor het zagen van passtukken.

✓ Elke partij dient vooraf goed gemengd te worden op kleur en structuur. Op geplaatste wand of vloeren is geen reclamatie meer mogelijk.

✓ Wij adviseren een schone werkvloer voordat steen hierop verwerkt kan worden. Evt. verontreinigingen dienen eerst verwijderd te worden. Het is belangrijk dat er tijdens het verwerken van de tegels gebruik wordt gemaakt van schoon rivierzand welke vrij is van ijzer. Sigarettenpeuken, afgevallen bladeren, ontlasting van dieren enz. kunnen met name bij witte of lichte marmersoorten vlekken doen ontstaan.

✓ In de praktijk dient men achtereenvolgens tegels, banen enz. te verwerken, die telkens, indien mogelijk, uit verschillende kisten of dozen afkomstig zijn. De verschillende kleurnuances die in een partij natuursteen voorkomen, worden op die manier goed verdeeld over de gehele vloer. Deze manier van verwerken zal met zekerheid leiden tot het mooiste resultaat.

✓ Tegels welke voorzien zijn van een verstevigingnet aan de rugzijde, dienen te worden voorgelijmd met Ardex N25 en Ardex E90 voor een betere hechting.

Vlakheid/ tolerantie:
✓ Verschillen in maat kunnen zich voordoen. Natuursteen kent een tolerantie van +2mm/-2mm in de lengte en de breedte. Tolerantie in dikte bij gezaagde tegels met een dikte van 15 mm of minder, bedraagt +1,5 mm/-1,5mm. De gezaagde natuursteen met een dikte van 15 tot 30 mm is de tolerantie +4 mm/-4mm, mits anders vermeld op uw bezoekrapport. Bij kwartsiet en leisteen komt een zuivere recht- en vlakheid niet voor. Dit moet worden opgevangen door bredere voegen.

Bij oppervlaktebewerkingen van marmer, travertin, graniet en basalt kunnen, afhankelijk van de bewerking, slijpringen in het oppervlak zichtbaar zijn. Tevens, afhankelijk van bewerking en soort, is het mogelijk dat de tegels kartelrandjes vertonen aan de oppervlakteranden.

Pastegels/Zaagverlies:
✓ Deze worden door de tegelzetter in het werk gemaakt. Met materiaalverlies door het pas maken dient rekening te worden gehouden met ca. 3 à 5% voor banen met wisselende lengten en ca. 5 à 7% voor standaardtegels, uitgaande van een recht en haaks vloeroppervlak.

Plinten:
✓ Voor bijna alle natuursteenvloeren kunnen wij bijpassende natuursteenplinten leveren. Afhankelijk van het materiaal worden deze geleverd in een standaardhoogte van 6, 7 of 8cm. Vraag naar de mogelijkheden bij uw vakhandel of uw showroomadviseur.

Laatste opmerking:
✓ Wij raden u aan onze producten altijd door een vakman op dit gebied te laten verwerken. Natuursteen Drunen heeft deze vakmensen of kunnen u hiermee in contact brengen.